De docenten

Erwin Java – Gitaar
Erwin Java is in 1991 afgestudeerd als docent Lichte Muziek hoofdvak Elektrische gitaar aan het conservatorium te Groningen. Hij is vanaf 1978 professioneel musicus in diverse bands, waaronder White Honey (met zangeres/presentatrice Hanneke Kappen), Herman Brood’s Wild Romance, Harry Muskee en Cuby & the Blizzards. Daarnaast heeft hij diverse werkzaamheden als studio/sessiegitarist bij Barry Hay, Bennie Jolink, Daniël Lohues, Tineke Schoemaker, Huub van der Lubbe, Jan Akkerman, Larry Carlton, Bertus Borgers, Kaz Lux, Alvin Lee, Muriel Anderson, Jan Kuiper, Habib Koitié, Hans Dulfer en vele anderen.
Sinds maart 2012 tourt Erwin met zijn nieuwe band King of the World.

In 1996 heeft  hij samen met Patries van Iterson, Bas Mulder en Martien
Stienstra het Noorder Muziek Instituut opgericht.

www.erwinjava.nl

Hendrik Jan de Jong – Gitaar
Hendrik Jan is gitarist en songwriter binnen NEMESEA, een Techno/ Rock band uit Groningen.
Verder speelt hij in de Gypsy Jazz formatie Nuages en is actief als pop/rock gitarist in de noordelijke regio.

Hendrik Jan is  op z’n 18e begonnen met gitaarspelen, om 2 jaar later lichte muziek aan het Conservatorium in Groningen te gaan studeren en de opleiding in 2002 succesvol af te ronden. Zijn speelstijlen variëren van Pop, Rock, Blues, Metal tot Jazz.

www.myspace.com/nemeseaband
www.youtube.com/nemeseaofficial

Patries van Iterson – Zang
Patries van Iterson is in 1989 begonnen met de opleiding conservatorium Zang Lichte Muziek in Leeuwarden. In 1995 heeft zij in Groningen de opleiding afgesloten met het behalen van het diploma Docerend Musicus. Gedurende deze periode heeft zij in diverse formaties gezongen, van big band tot popband. In de band Don’t Feed The Animals heeft zij niet alleen als zangeres opgetreden maar ook als componist/tekstschrijver meegeschreven aan de muziek. Met deze band zijn meerdere albums uitgebracht.

In 1996 heeft ze samen met Erwin Java, Bas Mulder en Martien Stienstra het Noorder Muziek Instituut opgericht.
Naast het NMI geeft Patries ook zangles op de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden en recenseert ze zanginstructieboeken voor de Musicmaker.

www.patriesvaniterson.nl

Martien Stienstra – Saxofoon
Martien Stienstra is in Groningen geboren en is pas op latere leeftijd begonnen met het spelen van saxofoon. Na zijn eerste band Octofoon zijn diverse bands gevolgd zoals Noord Negen (2e bij Middelsee Jazztreffen ‘84), de Stage Band (Big band) , Van ’85 t/m ’87 heeft  hij met Stardust orkest door Scandinavië getourd, Distorzio trio, Conserten in Forma Aktua, Noordpool Composers Orkest , Sugarboy Harry and the Race (o.a. Zwitserland en Italië), Bastards of the Universe, Bwana 3 (Swinging Groningen Award ’93). Twee jaar bij Harry Muskee, Jazzkwartet TRAZZ, DECODERZZ en nog steeds met kleine bezettingen in binnen en buitenland.

In 1996 heeft hij samen met Bas Mulder, Erwin Java en Patries van Iterson het Noorder Muziek Instituut opgericht.

Bas Mulder – Piano
Bas Mulder (1968) begon in 1987 zijn studie aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen. Tijdens deze studie speelde hij in diverse bands waaronder Human Electrics/State of Soul, Jumping the Blues, Bastards of the Universe en Bwana 3 en gaf hij workshops voor de Stichting Jazz in Groningen. In 1993 ging hij, nadat hij was afgestudeerd, lesgeven aan het Music Education Centre, de voorloper van het NMI.

In 1996 heeft hij samen met Martien Stienstra, Erwin Java en Patries van Iterson het Noorder Muziek Instituut opgericht. Tegenwoordig is Bas componist, arrangeur en pianist bij cabaretier Arno van der Heyden en runt hij een eigen studio, DunnDevilstudio, waarin hij voor diverse bands en opdrachtgevers muziek componeert en produceert.

www.basmulder.com en www.arnovanderheyden.nl

Christof Bauwens – (Bas)Gitaar
Christof begon op z’n 16e gitaar te spelen en speelde al snel rock- en popcovers in bandjes. Nadat hij z’n VWO haalde is hij achtereenvolgens Technische Bedrijfswetenschappen en Tandheelkunde gaan studeren, maar de liefde voor muziek was groter dan de drang om deze studies af te maken. In 2002 heeft hij een opleiding aan de Soundacademy in Hilversum afgerond als Sound-engineer. Christof is sindsdien professioneel musicus en is overal te vinden: van de provincie Groningen en heel Nederland tot Europa (GB, Duitsland, Zwitserland e.v.a.) en de rest van de wereld (USA, Brunei, Syrië).

Al deze ervaring heeft van hem een allround gitarist met een eigen sound gemaakt. Daarnaast is hij druk bezig met les geven (NMI en gastdocent op de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden) en componeert en arrangeert hij er thuis lustig op los. Momenteel speelt hij onder andere bij Inge van Calkar en Erwin de Vries.

www.christofbauwens.nl

Marcel Wolthof – Drums
Marcel Wolthof (1987) begon in 2007 zijn studie aan het Conservatorium te Amsterdam. Tijdens deze studie speelde hij in diverse bands waaronder The Black Atlantic. Hiermee heeft hij in New York een album opgenomen en getourd. Maar deze band en de stad Amsterdam lagen niet in zijn hart. In het vliegtuig terug besloot hij te stoppen met het Conservatorium en weer terug te gaan naar de mooiste stad van Nederland, namelijk Groningen. Hij wilde alleen nog zijn hart volgen en muziek maken waar hij zich volledig in kon vinden. Marcel speelt in tal van bands, waaronder Inge van Calkar en Bert Hadders en de Nozems.

Douwe van der Meulen – Piano
Douwe van der Meulen begint op 14-jarige leeftijd met gitaarles en op 16-jarige leeftijd met pianoles. Amper 2 jaar later stort hij zich volledig op de bluespiano. Door zijn studie Compositie, Muziek- en Studioproduktie aan het Prins Claus Conservatorium vergroot hij zijn muzikale horizon nog meer. Na een studiereis naar de VS is de blues niet meer uit hem weg te denken. Momenteel houdt hij zich naast het spelen bezig met (de muziek voor) commercials, videoprodukties en bedrijfsfilms.

www.identifyfilm.nl

Dim Junius – Drums
Dim Junius komt uit een erg muzikale familie. Hij is op zijn elfde met drumlessen begonnen. De basis is gelegd bij twee onafhankelijke drumleraren. Toen hij de vooropleiding van het conservatorium volgde, is hij in veel rock ’n roll-, rhythm & blues- en rockbands gaan spelen en “schnabbelen”.
The Wild Berrys was zo’n rock ’n roll band en daar speelt hij nog steeds bij. Vanaf dat moment heeft hij altijd in minimaal 4 bands tegelijk gespeeld. Zowel bands met eigen nummers als covers. Van 2001 tot 2005 speelt hij in de nederlandstalige band IsOokSchitterend. Naast optredens heeft hij veel studio-ervaring opgedaan.

Op dit moment richt hij zich naast zijn werk als drumleraar en tekenaar voornamelijk op zijn band The Dino’s, maar maakt hij ook tijd vrij voor The Suitable Guys en The Wild Berrys.

The Wild Berrys, IsOokSchitterend.

Jasper Dijkstra – Zang
Jasper Dijkstra is zanger/gitarist en studeerde in 2011 af aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden, discipline zang.

Tijdens deze studie heeft hij veel opgetreden met de band KiM en Audio Adam. Daarnaast is hij een opname studio gestart (JD studio), waarmee hij mooie samenwerkingsverbanden aan gaat met te gekke singer/songwriters onder de naam JD studio Invites.

Met de alternatieve pop band Audio Adam is Jasper uitgeroepen tot ‘Serious Talent’ op radio 3fm en verzorgden zij onder andere het support van ‘Go Back To The Zoo’ en ‘Scouting for Girls’. Eind 2012 waren zij te zien in het programma ‘De Wereld Draait Door’ en sindsdien tourt de band door het gehele land.

www.jaspermusic.nl | www.audioadam.nl

Jessie Pietens- Secretariaat
Jessie Pietens (1992) studeerde in februari 2018 af in Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar zij nu de Research Master Classical, Medieval and Early Modern Studies doet. Jessie houdt zich al van jongs af aan graag met muziek bezig en heeft zelf ook les gehad op het NMI.

Voor al je vragen over lessen en roosters kun je bij Jessie en haar collega Marieke terecht. Dit kan via de mail, maar je kunt ook altijd even bellen van maandag tot en met donderdag tussen 17:30 en 21:00.

Marieke Hietkamp – Secretariaat

Marieke HietkampSamen met Jessie Pietens bemant Marieke de balie van het NMI. Maandag tot en met donderdag is altijd een van de dames aanwezig om je te woord te staan over de lessen, de roosters en voor andere NMI-vragen. Het beste kun je bellen tussen 17.30 en 21.00.